Osobom, które kochają uprawiać warzywa, lubią mieć ogród blisko kuchni i nie mogą klękać lub potrzebują się podpierać proponujemy założenie grządki na wale lub w kształcie dziurki od klucza.
Grządka w kształcie dziurki od klucza została opracowana w Afryce. Stosowana jest w państwach, gdzie dostęp do wody i nawozów jest ograniczony. Może sprawdzi się w Polsce, gdzie średnie temperatury rosną, a okresy bez deszczu się wydłużają?
Wyniesione grządki na wale czy w pojemnikach to rozwiązania szczególnie przydatne na ziemiach słabej jakości, które nie nadają się pod uprawę warzyw. Rośliny sadzone wyżej nad powierzchnią gruntu mają łatwiejszy start nawet wczesną wiosną. Taka uprawa wydłuża okres wegetacyjny. Wyniesioną grządkę warto stworzyć blisko kuchni, skąd pochodzą odpadki na kompost.
Jak jest zbudowana grządka w kształcie dziurki od klucza?
Patrząc z góry ma okrągły kształt, o średnicy 2 m, z wcięciem po jednej stronie. Wcięcie pozwala na dostęp do wieży kompostowej w środku grządki, gdzie wrzucamy odpadki. Kompost nawozi warzywa i zioła na grządce. Przez wieżę kompostową możemy również podlewać grządkę. Dzięki temu woda spływa przez kompost do grządki, zapewniając stałe źródło składników odżywczych. Ścianka grządki nie tylko nadaje ogrodowi formę ale pozwala również zatrzymać wilgoć.
Jak jest zbudowana grządka na wale?
Grządka ma kształt wału, w środku którego znajduje się drewno i próchnica. Drewno w trakcie rozkładu dostarcza roślinom cenne składniki pokarmowe. Próchnica dobrze magazynuje wilgoć, zabezpieczając rośliny przed suszą. Dodając pod ziemię warstwę kompostu dodatkowo wzbogacamy ją w składniki odżywcze.
Do budowy grządki stosować można dowolne drewno czy gałęzie. Lepiej unikać tylko drzew iglastych, które zakwaszają glebę, akacji i orzecha włoskiego – które zbyt wolno ulegają rozkładowi.
Jakie warzywa można uprawiać na takich grządkach?
Grządki te są idealne do sadzenia roślin, które mogą rosnąć blisko siebie. Świetnie sprawdzą się zioła i warzywa liściaste (np. sałata, jarmuż, szpinak) czy rośliny korzeniowe (np. buraki, marchew) lub cebulowe (np. cebula, czosnek). Warzywa o rozległym systemie korzeniowym, rozrastające się (jak cukinia) lub wymagające podparcia (np. pomidory) mogą sobie tutaj nie poradzić.