Kompost to cenny naturalny nawóz. Jakie są zalety jego stosowania?
- Jest tani. Możemy wytworzyć go samodzielnie z roślinnych odpadków z kuchni lub ogrodu.
- Zasilona nim gleba jest bardziej zasobna w materię organiczną, lepiej zatrzymuje wodę i jest bardziej żyzna.
- Kompostem wymieszanym z glebą rodzimą możemy zastąpić ziemię ogrodniczą. Zazwyczaj zawiera ona nieodnawialny torf z naturalnych torfowisk. Chronimy w ten sposób zasoby naturalne.
Dodatkową zaletą kompostownika jest zagospodarowywanie odpadów biologicznych na własnym terenie, dzięki czemu nie trafiają na wysypisko śmieci.
A dlaczego zachowanie torfowisk w nienaruszonym stanie jest takie ważne?
Magazynują one duże ilości wody, zapobiegając w ten sposób powodziom i suszom. Ich niszczenie i przekształcanie na pola uprawne lub pozyskiwanie torfu na nawóz lub surowiec do spalenia powoduje uwalnianie ogromnych ilości dwutlenku węgla do atmosfery. Przyczynia się to do globalnego ocieplenia i zmiany klimatu.